Családi házak, lakások energiatakarékos szellőzése

Helyiségenkénti levegőminőség érzékeléssel szabályozott megoldások

 

Az energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett, nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról. A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt, a friss levegő pótlása, valamint az elhasználódott, szennyezett levegő helyiségekből történő eltávolítása csak szellőztetéssel oldható meg. Míg egy gyengén szigetelt épület esetén a szabályozatlan szellőzésnek tulajdonítható az energiaveszteség 25-30 %-a, addig egy, korszerűen szigetelt épület hőveszteségének akár 50 %-át okozhatja a hagyományos ablaknyitásos légutánpótlás és szabályozatlanul működő elszívó rendszer, ezért mindenképpen érdemes a helyiségenkénti érzékeléssel optimalizált szabályozott szellőzési rendszer kialakítása.

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A helyiségenkénti érzékeléssel vezérelt szellőzés – legyen szó páraszabályozott, vagy hővisszanyerős rendszerről – akár egy meglévő épületben utólagosan is kialakítható. A választható megoldások közül könnyen kiválasztható, az épület adottságaihoz, illetve a szellőzés kialakítására, felújítására szánt költségkerethez leginkább illeszthető rendszer.

 

Páraszabályozott szellőzési rendszer

A higro(pára)szabályozott rendszer automatikusan csak azokra a helyiségre koncentrálja a szellőzés intenzitását, ahol a használat függvényében aktívabb légcsere igény lép fel. Érzékelői segítségével a rendszer elvégzi a szennyezett levegő gyors és hatékony eltávolítását, mind a friss levegő utánpótlását, ugyanakkor a használaton kívüli helyiségekben csak minimális légcserét biztosít. A páraszabályozott szellőztető rendszer harmonikus együttműködésre tervezett elemei a lakó (nappali, háló, gyerekszoba), nyílászáróba, vagy falátvezetésbe utólag is könnyen beszerelhetők a friss levegő utánpótlását optimalizáló higro(pára)szabályozású légbevezető elemek.

A kiszolgáló helyiségek (konyha, fürdő, WC…) a szennyezett levegő elszívását szabályozó, pára és/vagy mozgásérzékelős légelvezetők és a légcsatornákon keresztül csatlakozó, automatikus nyomásszabályzással vezérelt, alacsony fogyasztású EC motorokkal szerelt központi ventilátorok, amelyek a légcsere igény mértéke szerint kerülnek méretezésre.

A páraszabályozott szellőzési rendszerrel folyamatosan biztosítható az épület helyiségeiben az optimális levegőminőség, ugyanakkor egy szabályozatlan szellőztető rendszerhez képest akár 20-40% fűtési energia takarítható meg.

 

Hővisszanyerős szellőzés szabályozási lehetőségei

A hővisszanyerős szellőztető készülékek kiválasztásakor a maximális energiahatékonyság érdekében nemcsak a hővisszanyerés hatásfoka, hanem az alkalmazott ventilátoregységek villamosenergia fogyasztása is fontos szempont.

A helyiségenkénti légcsere szabályozás érdekében a készülékekhez illeszthetők a befúvás szabályozást végző térfogatáram szabályozó egységek, valamint a pára-, mozgás érzékelős légelvezető elemek.

Legyen szó páraszabályozott vagy hővisszanyerős szellőzésről a helyiségenkénti légcsere szabályozással az Aereco rendszerek a bent tartózkodók életritmusához igazítva optimálissá tehető szellőzés, maximalizálható a komfortérzet, ugyanakkor elkerülhetők az alul-, vagy túlszellőztetettségből adódó problémák.