Miért érdemes NIBE levegő/víz hőszivattyút választania?

ÍME, A KÉT LEGNYILVÁNVALÓBB OK

Az első ok, pénzügyi.

Egy levegő/víz hőszivattyúval olcsóbb fűteni, hűteni és használati melegvizet előállítani, mint hagyományos fosszilis energiával, vagy direkt villamos energiával. A fűtési költség nagymértékben csökkenthető, függően attól, hogy jelenleg milyen fűtési rendszerrel rendelkezik és hogy mivel fűt. Beruházási költsége olcsóbb, mint egy geotermikus hőszivattyúé, mivel nincs szükség talajszondák fúrására, és nem is szükséges engedélyeztetni. A NIBE hőszivattyúk magas hatásfoka (különösen a széles működési tartományú berendezéseké) miatt befektetése hamarabb megtérül. Az energiaárak növekedésével nem fogja megbánni döntését.

A második ok, a környezettudatosság.

A levegő/víz hőszivattyúk működésük során jóval kevesebb CO2 kibocsátással terhelik környezetünket, még a felhasznált villamos energiát is figyelembe véve, mint a hagyományos fosszilis energiahordozók.

 

Hőszivattyú működési elve:

A hőszivattyús technológia egy egyszerű, jól ismert elven alapul. Ugyanilyen módon működnek a háztartási hűtőberendezések, fagyasztók is (gőz kompressziós ciklus).

A hőszivattyúk fő komponensei a kompresszor, az expanziós szelep és két hőcserélő (az elpárologtató és a kondenzátor).

Egy ventilátor a levegőt a hőszivattyú elpárologtatójára fújja. Az elpárologtató egy zárt rendszer része, amiben olyan hűtőközeg van töltve, ami a levegő hőmérsékleténél is alacsonyabb hőmérsékleten képes elpárologni (gyakorlatilag forrni). Amikor a levegő találkozik az elpárologtatóval, az abban található, még hidegebb hűtőközeget melegíti, mely ennek következtében elpárolog (forr).

Ezután a hűtőközeg gőzt, egy kompresszor segítségével, összesűrítik, melynek következtében a hőmérséklete is megnövekszik annyira, hogy a fűtési rendszernek hőt legyen képes átadni. Hőleadás közben a hűtőközeg hűl, lecsapódva folyadékká alakul (kondenzálódik). A folyadék állapotú hűtőközeg ezután újra az elpárologtatóba kerül, hogy a folyamatot megismételve hőt tudjon elvonni a környezeti levegőből.

Inverter hajtású kompresszor esetében a rendszer finoman szabályozható, azaz a hőszivattyú minden esetben a pillanatnyi igénynek megfelelő hőenergiát ad át a fűtési rendszernek. Ez egyben azt is jelenti, hogy a hőszivattyú mindig a lehető legkevesebb villamos energiát igényli, ezáltal a hatásfoka magasabb, mint a nem inverter hajtású berendezéseké.

Nyáron, a körfolyamat megfordítható, ezáltal az épület hűtésére is felhasználhatóak a hőszivattyúk.

Ne minden áron hőszivattyú!

Azon ügyfeleknek érdemes hőszivattyú mellett dönteni akiknél:

  • nem lehetséges földgáz csatlakozást kiépíteni
  • a kiépített vagy kiépítésre kerülő hőleadó rendszer alacsony hőmérsékletű (padló, fal, vagy mennyezet fűtés. Alacsony vízhőmérsékletre méretezett fan – coil.)
  • Az épület hőszigeteltsége minimum megfelel a jelenleg érvényben lévő épületenergetikai előírásoknak, vagy annál jobb. (7/2006 TNM rendelet)
  • automatikus üzemű fűtési – hűtési rendszert szeretnének kiépíteni.
  • rendelkeznek napenergiás villamos energia termelő rendszerrel, vagy később szeretnének ilyet telepíteni.

Az épületenergetikai előírások szigorodása miatt 2021 – től új lakások építésénél szinte elkerülhetetlen lesz a hőszivattyúk telepítése ahhoz, hogy a lakás energetikailag megfelelő legyen és kaphasson használatbavételi engedélyt!