Társasházak szellőzőrendszereinek kialakítása, korszerűsítése

Energiatakarékosság jegyében épületeinket egyre korszerűbb hőszigetelést biztosító falszerkezetekkel és tökéletesen záródó nyílászárókkal látjuk el, amelyek a lehető legkisebb energiafelhasználást biztosítják. E hatékony megoldások alkalmazása mellett nem szabad megfeledkezni a megfelelő épületszellőzés kialakításáról.

A szinte légtömör épülethatároló szerkezetek miatt hő többnyire csak szellőztetéssel távozhat el a helyiségekből, ezért manapság nélkülözhetetlen egy hatékony, szabályozott légcserét biztosító szellőzőrendszer, amely nemcsak folyamatosan gondoskodik a beltéri levegő megfelelő minőségéről, hanem egyben energiatakarékos is. Megfelelő szellőzés hiányában, a lakásban termelődő pára és egyéb felgyülemlő szennyező anyagok nem tudnak eltávozni a helyiségekből, amely kifejezetten egészségtelen a bent tartózkodók számára, ugyanakkor a kialakuló párásodási és penészedési problémák akár az épület szerkezeti elemeit is rongálhatják. A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak?

A lakók biztonságának érdekében, a nyílt égésterű gázkészülékek – törvényileg is előírt – légellátását megfelelően biztosítani kell. A légcsatorna hálózat időszakonkénti tisztításával, tűzvédelmi megoldások alkalmazásával fokozható az épületben tartózkodók védelme, az optimális légcsere szabályozásnak köszönhetően növelhető a lakók komfortérzete.

Az épület adottságaihoz illeszkedő, helyiségenként levegőminőség érzékeléssel szabályozott intelligens szellőzési rendszerek – legyen szó gépi, gravitációs, illetve a hibrid kialakításról – tökéletesen alkalmazkodnak a pillanatnyi légcsere igényekhez és a helyiségek használatához.  Automatikusan és észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen az épületben, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás és a szabályozatlan elszívó rendszerek okozta fölösleges szellőzési hőveszteségtől, a kedvező villamosenergia fogyasztású szellőztetőmotorok alkalmazása pedig csökkenti az üzemeltetés költségeit.

 

Hogyan működik a helyiségenkénti légcsere szabályozás?

Az intelligens szellőzési rendszerek koncepciója a változó szükségletekhez igazodó légcsere elvén alapszik. A friss levegő pótlásáért, illetve az elszívó rendszer szabályozásáért felelős higro(pára)szabályozott szellőzőelemek  azt az ismert fizikai jelenséget használják ki, hogy egyes anyagok megnyúlnak a páratartalom emelkedésekor és  összehúzódnak,  ha  a  levegő  szárazabbá  válik. Ezek a segédenergia nélkül működő légbevezető és légelvezető elemek egymással tökéletes és harmonikus együttműködésre lettek kifejlesztve a hatékony és optimális légcsere érdelében. Az elemekben lévő poliamid pántkötegek a szabványban előírt módon kifejlesztett változatai, képesek a belső páratartalomnak megfelelő mértékű légcsere biztosítására.

A légutánpótlás szabályozását higro(pára)érzékelős légbevezető elemek végzik, amelyek a lakó és tartózkodóhelyiségek műanyag vagy fa nyílászáróira utólag is könnyen felszerelhetők. Ezek a szellőzőelemek a helyiség levegőjének nedvességtartalmát folyamatosan érzékelve szabályozzák a friss levegő helyiségbe jutását. Az önszabályozó, automatikus működésű légbevezető elemek között egyaránt megtalálhatók standard, vagy kifejezetten a városi körülményekhez kifejlesztett, hangcsapdával is rendelkező akusztikus változatok. Amennyiben a nyílászáróra valamilyen okból nem szerelhető fel a légbevezető, akkor rendelkezésre állnak a falátvezetéses változatok.

A szellőzés komfortjának biztosítására hivatott légbevezetők mellett elengedhetetlenül fontos megemlítenünk a speciális növelt hozamú légbevezetőket, amelyek kifejezetten a nyílt égésterű gázkészülékek, kályhák kandallók égési levegőjének pótlására lettek kifejlesztve. E fontos biztonsági kiegészítők kiválasztása és darabszámuk megválasztása szakember gépésztervező feladata.

A kiszolgáló helyiségekben (konyha, fürdő, WC) funkciója szerint választható pára-és/vagy mozgás érzékelős légelvezető elemek felügyelik, hogy a központi elszívó rendszer a lakásból csak annyi levegőt távolítson el, amennyi valóban indokolt. Így akár központi- vagy tetőventilátoros gépi szellőzés alkalmazása esetén is lakásonként egyedileg, a lakók életritmusához igazodva optimalizálható a légcsere, kiküszöbölhető az alul és túlszellőztetettség problémája. Például amikor a család otthon tartózkodik a rendszer a légcsere intenzitását a használt helyiségekben megnöveli, amikor a lakás üres, az intelligens szellőzőelemek minimalizálják a szellőzést, ezáltal megkímélve a fölösleges hőveszteségtől.

A különféle szenzorokkal választható légelvezetők típustól függően választhatók gravitációs és gépi elszívó rendszerekhez. A magasabb épületek felújítása alkalmával a hatékony légcserét egy alacsony villamosenergia szükségletű, fordulatszám szabályozott központi vagy tetőventilátor biztosítja.

Különleges megoldás a hibrid szellőzési rendszer, amely egyesíti a természetes szellőzés előnyeit, az egyszerű karbantartást, a kis fogyasztást, a csendes, megbízható működést, a gépi szellőzésre jellemző hatékony légszállítással. A hibrid szellőzés a gravitációs szellőzés részegységeiből és egy időszakosan, kis nyomáson működő ventilátorból épül fel. A gépi rásegítésre csak azokban az időszakokban van szükség, amikor a természeti erők nem alakítanak ki a megfelelő légcseréhez szükséges nyomáskülönbséget. Ilyenkor ventilátor automatikusan indul, kapcsolhatja egy hőmérsékletérzékelő termosztát, vagy egy nyomáskapcsoló.

Az alacsony fogyasztású, akár napelemről is működtethető, csendes szellőztető motorok alkalmazásával a rendszerek működése kényelmessé és gazdaságossá tehető. Nagyobb rendszerek esetében lehetőség van napelemes kiserőmű telepítésére, amely visszatáplással látja el a tetőventilátorok és akár más elektromos berendezés (pl. lift, lépcsőház világítás, stb.) energiaellátását.

A többféle szellőzési megoldás közül könnyen kiválasztható az épület adottságaihoz, leginkább illeszthető szellőztető rendszer. De bármilyen különleges elemekből is állítjuk össze szellőzési rendszert, a korszerűsítéskor kiemelten fontos, hogy szakemberek végezzék nemcsak a rendszer méretezését, de a kivitelezési munkálatokat is. Az épületek szellőzéséről mindenképp rendszerként gondolkodjunk, mert a különböző funkciójú légbevezető és elszívás szabályzó légelvezető elemek bár fizikailag csak a lakás levegőjén keresztül vannak kapcsolatban, mégis folyamatos és harmonikus együttműködésük a garancia a tökéletes komfortszellőzés megvalósulására.